Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
11/12/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2671
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»
Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»
Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος
Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"
Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  
Κοτζιάς: Έλληνες διπλωμάτες σε εμπόριο παιδικών οργάνων  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πάγκαλος: Θα ψηφίσω ΝΔ, θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος(1 σχόλιο/α) 
Μητέρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τι γκόμενος είσαι...!»(1 σχόλιο/α) 
Γιάννη Αντωνιάδη προς την κυβέρνηση να βυθίσει τα πλοία της Τουρκίας «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο φανατικός εθνικισμός στην ανατολική Ευρώπη Του MICHAEL MINKENBERG

�������� 
 

Ημερομηνία: 27/2/2011   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Στην ανατολική Ευρώπη, οι σχηματισμοί της ριζοσπαστικής δεξιάς μάχονται τόσο κατά της νέας φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων όσο και κατά του κρατικού σοσιαλισμού που είχε προηγηθεί. Η ύπαρξή τους αυτή καθεαυτή δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη, μάλιστα ορισμένοι ειδικοί τη θεωρούν «φυσική παθολογία», η οποία παρουσιάζεται σε όλες τις κοινωνίες που εκσυγχρονίζονται με γρήγορους ρυθμούς.

Το ενδιαφέρον του φαινομένου έγκειται μάλλον στις ιδιαίτερες τοπικές εκφάνσεις του. Πράγματι, η άκρα δεξιά στην ανατολική Ευρώπη είναι από πάρα πολλές απόψεις διαφορετική από το αντίστοιχο ρεύμα στη δυτική Ευρώπη. Από την κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων, καταγράφει εκλογικές επιδόσεις που, συχνά, είναι εντυπωσιακές, αλλά και παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή και την πολιτική συγκυρία.

Αλλη ιδιαιτερότητα η οποία συνδέεται με την προ-δημοκρατική ή αντι-δημοκρατική ιδεολογία αυτών των πολιτικών ρευμάτων: σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ρεύματα της δυτικής Ευρώπης, εκδηλώνουν ανοιχτά τη νοσταλγία τους για τα πάλαι ποτέ δεσποτικά καθεστώτα, μαζί με την εθνική και εδαφική σύλληψη της εθνικής «ταυτότητας» που τα χαρακτήριζε. Ο φανατικός εθνικισμός εκδηλώνεται, ωστόσο, με κάποιες παραλλαγές. Από τη μια πλευρά, η φασιστική και αυταρχική δεξιά που εμπνέεται από τις δικτατορίες του Μεσοπολέμου και παρουσιάζει ιδιαίτερη ζωτικότητα στη Ρωσία, τη Ρουμανία και, πιο πρόσφατα, στη Βουλγαρία, διατηρώντας δεσμούς και με τους «εθνικο-κομμουνιστές» που προέκυψαν από την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Από την άλλη, μια πιο εθνοκεντρική και ρατσιστική δεξιά, που υποστηρίζει, με τη σειρά της, την αλλαγή των συνόρων και έχει ριζώσει κυρίως στην Ουγγαρία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ

Μάλιστα, η επιθυμία επαναχάραξης των συνόρων δεν συναντάται μόνο στη Ρωσία, όπου οι εθνικιστές ονειρεύονται ήδη από τον 19ο αιώνα την επέκταση της χώρας μέχρι κάποια λιμάνια του Ινδικού. Οι τσέχοι «ρεπουμπλικάνοι», για παράδειγμα, απαιτούν την επέκταση της χώρας τους στα όρια της πρώην Τσεχοσλοβακίας και την «ομογενοποίηση» του πληθυσμού της. Στη Ρουμανία, το Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας (PRM) επικαλείται τα σύνορα του Μεσοπολέμου για να απαιτήσει την προσάρτηση της Μολδαβίας. Στην Ουγγαρία, όμως, οι επεκτατικές τάσεις είναι ισχυρότερες από οπουδήποτε αλλού. Το Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και τη Ζωή (ΜΙΕΡ) και το Κίνημα για μια Καλύτερη Ουγγαρία (Jobbik) διεκδικούν και τα δύο την αναθεώρηση της Συνθήκης του Τριανόν και την επέκταση των συνόρων στα σύνορα της μοναρχίας των Αψβούργων.

Στην Πολωνία, το φαινόμενο είναι μπολιασμένο με θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Ηδη στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Ρομάν Ντμόφσκι, ο θεωρητικός της «εθνικο-δημοκρατίας», εξηγούσε ότι μόνον οι καθολικοί είναι καλοί Πολωνοί. Τη δεκαετία του 1990, και στο ίδιο πνεύμα, η Εθνική Χριστιανική Ενωση (ZChN/ΕΧΕ) διακηρύσσει ότι το καθολικό δόγμα πρέπει να χρησιμεύσει ως στυλοβάτης της χώρας, με καθήκον να υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των διάσπαρτων πολωνικής «εθνικότητας» κατοίκων της ανατολικής Ευρώπης. Από τότε, τη σκυτάλη έχει πάρει η Ενωση Πολωνικών Οικογενειών (LPR). Εχοντας ενεργοποιήσει προς όφελός της τα δίκτυα των εξαφανισμένων πια προγόνων της (της ΕΧΕ, του Κινήματος για την Ανασυγκρότηση της Πολωνίας [ROP/ΚΑΠ], της Πλατφόρμας των Πολιτών [SO/ΠΠ]), η Ενωση Πολωνικών Οικογενειών κέρδισε την υποστήριξη του Radio Maryja, ενός υπερσυντηρητικού καθολικού ραδιοφωνικού σταθμού με εκατομμύρια ακροατές και τακτικά, νοσταλγικά, ξενόφοβα και αντισημιτικά, κηρύγματα.

Η ασυμμετρία μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης εκδηλώνεται, επίσης, στο πεδίο της οργάνωσης. Οι σχηματισμοί αυτοί, που συχνά υποστηρίζουν ανοιχτά τη βία, μοιράζονται λίγο-πολύ, από τη μία ως την άλλη άκρη της ευρωπαϊκής ηπείρου, την ίδια περιφρόνηση για τις εκλογικές διαδικασίες και την πολιτική εντός των θεσμών, τις ίδιες ρατσιστικές τάσεις και την ίδια λατρεία για τον ισχυρό ηγέτη. Ετσι, στην Πολωνία, εκατοντάδες ακτιβιστές συγκεντρώνονται τακτικά σε διάφορες πόλεις και γεμίζουν τους τοίχους τους με φασιστικά και αντισημιτικά συνθήματα. Οι «Πολωνοί Νέοι», που μέχρι το 2006 ανήκαν στην Ενωση Πολωνικών Οικογενειών, φημίζονται για τη βιαιότητά τους. Στη Δημοκρατία της Τσεχίας ευδοκιμεί ένας ριζοσπαστικός «χώρος» που πραγματοποιεί επιθέσεις κατά προτίμηση στους Τσιγγάνους και, για τον λόγο αυτόν, έχει την υποστήριξη μερίδας του πληθυσμού. Στην Ουγγαρία, κατά τη δεκαετία του 1990, οι σκίνχεντ υπολογίζονταν σε 4.000. Στη Ρωσία, υπολογίζεται ότι ο αντίστοιχος χώρος αριθμεί 50.000 πιστούς, στους οποίους έρχονται να προστεθούν και άλλες βίαιες ομάδες, όπως οι υπερ-ορθόδοξοι οπαδοί του Αλεξάντρ Ντούγκιν ή οι ξενόφοβοι υποστηρικτές του Κινήματος κατά της Παράνομης Μετανάστευσης (MCII/ΚΠΜ).

ΑΣΤΑΘΗ ΣΧΗΜΑΤΑ

Ωστόσο, στις χώρες αυτές, η ακροδεξιά είναι λιγότερο οργανωμένη πολιτικά σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες της δυτικής Ευρώπης -αλλά το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων. Οι πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις εκλογικές επιδόσεις τους και η τάση τους να μετασχηματίζονται από τη μία εκλογική αναμέτρηση ως την επόμενη προσδίδουν στα ακροδεξιά πολιτικά μορφώματα της ανατολικής Ευρώπης μια ρευστότητα που τα αποσυντονίζει και καθιστά δυσδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα και τα κινήματα της άκρας δεξιάς, καθώς και ανάμεσα στην άκρα και τη συντηρητική δεξιά.

Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα των νέων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξηγείται τόσο από την αλλαγή καθεστώτος που γνώρισαν όσο και από την ιδιαίτερη ιστορία της περιοχής. Τα διάφορα στρώματα της κληρονομιάς επικάθονται στον δημοκρατικό χώρο και πρέπει να τα εξετάσει κανείς διαδοχικά, εάν θέλει να προσεγγίσει το φαινόμενο.

Η πρώτη στρώση σχηματίζεται από τις άμεσες συνέπειες της διαδικασίας διαμελισμού της ΕΣΣΔ που ξεκίνησε το 1989, με τους αυτοσχεδιασμούς που σημάδεψαν τη μετάβαση προς τη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς, καθώς και από τις επιπτώσεις των τεράστιων προσπαθειών προσαρμογής που καταβλήθηκαν με στόχο την ένταξη των πρώην κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κραδασμοί αυτοί υπέβαλαν σε σκληρή δοκιμασία τον κοινωνικό ιστό, προκαλώντας ένα πρωτόγνωρο μέχρι τότε χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και μια βίαιη απόκλιση ανάμεσα στις κοινωνικές ανάγκες και τα διαθέσιμα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου εμπιστοσύνης. Οι ακροδεξιοί κατάφεραν να εκμεταλλευθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκάλεσε η μετάλλαξη.

Ερχεται, στη συνέχεια, η βαριά κληρονομιά των παλαιών κομμουνιστικών καθεστώτων: δυσκίνητη γραφειοκρατία, πολιτική κουλτούρα ελάχιστα ανεκτική, ελίτ που δεν γνώριζαν το νέο σύστημα, πολιτικά κόμματα με αδύναμες ρίζες στην κοινωνία, οικονομία καθηλωμένη από μισόν αιώνα αυταρχικής κεντρικής διεύθυνσης. Ο απολογισμός προκαλεί κοινωνική δυσαρέσκεια, που, σε ένα όχι αρκετά ανεπτυγμένο πολιτικό σύστημα, ευνοεί τα ακροδεξιά κόμματα. Οι μετανάστες, που αποτελούν τους εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους στη δυτική Ευρώπη, δεν υπάρχουν στην ανατολική. Ετσι, στη θέση τους μπαίνουν οι τοπικές μειονότητες ή οι γειτονικές χώρες -γεγονός που θα επηρεάσει για πολύν καιρό τις διακρατικές σχέσεις στην περιοχή.

Η τρίτη στρώση είναι ακόμη πιο παχιά. Αφορά την έλλειψη δημοκρατικής εμπειρίας, από την οποία υποφέρουν όλες οι χώρες της περιοχής από την εποχή της ανεξαρτησίας τους (με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Τσεχοσλοβακίας). Από το γεγονός αυτό πηγάζει και η δυσκολία των ελίτ στις χώρες αυτές, σε αντίθεση με τις ελίτ της Γερμανίας και της Αυστρίας μετά το 1945, να φορέσουν τα νέα κοστούμια του πολιτικού εκσυγχρονισμού -έργο ακόμη δυσκολότερο, αφού δεν μπορούν να εμπνευστούν από καμία παλαιότερη δημοκρατική παράδοση, ειδικά κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

Ομως, η ενίσχυση της άκρας δεξιάς στην ανατολική Ευρώπη έχει και βαθύτερες ρίζες: την ιστορία των εθνών που αποτελούν το συγκεκριμένο τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η συγκρότησή τους, που ξεκίνησε κατά τον 19ο αιώνα και διακόπηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 20ού, ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε αντίθεση με τη δυτική Ευρώπη, σχεδόν όλες οι χώρες που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους με την πτώση του τείχους μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσαν μέρος πολυεθνικών αυτοκρατοριών -της ρωσικής, της αυστροουγγρικής, της οθωμανικής. Ετσι, λόγω της απουσίας ενός κράτους που θα μπορούσε να τη διοχετεύσει διαφορετικά, η εθνική συνείδηση που είχε σφυρηλατηθεί στις χώρες αυτές κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα χαρακτηριζόταν από τη σύλληψη του «καθαρού» έθνους.

ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

Γι' αυτό και η συνέχεια του κράτους και των συνόρων του στην περιοχή παραμένει ακόμη και σήμερα επισφαλής. Από το 1918, η τριγωνική δομή των χωρών αυτών δεν έχει εξελιχθεί σχεδόν καθόλου: ένα έθνος-κράτος, με «ξένες» μειονότητες στο εσωτερικό της επικράτειάς του και διασκορπισμένους εκτός συνόρων διάφορους θύλακες αυτοχθόνων πληθυσμών με μικρή ή μεγαλύτερη επιθυμία να ενωθούν με τη «μητέρα πατρίδα». Κατά την περίοδο του σοβιετικού σοσιαλισμού, η βιτρίνα του διεθνισμού κατόρθωνε να συγκαλύπτει τις εντάσεις, οι οποίες, μετά το 1989, έρχονται ξανά στο προσκήνιο, με τους υπερεθνικιστές να τις υποδαυλίζουν και να τις εκμεταλλεύονται.

Ετσι, το αντικομμουνιστικό ρεύμα που γεννήθηκε στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης με τον ξεσηκωμό του 1989 οδήγησε στην αποκατάσταση της έννοιας του έθνους-κράτους. Αυτός είναι ο λόγος που η εθνικιστική και εθνοκεντρική ρητορική όχι απλώς δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο αλλά αποτελεί κεντρικό άξονα της δημόσιας ζωής, ιδιαίτερα μέσα σε ένα μετακομμουνιστικό πλαίσιο που αποδίδει μικρή μόνο σημασία στην κοινωνία των πολιτών. Οταν στα χαρακτηριστικά αυτά προστίθεται η απόρριψη των ελίτ και η απογοήτευση από την πολιτική τάξη, δεν προκαλεί καμία έκπληξη η στροφή της κοινωνίας σε ολοένα και δεξιότερες κατευθύνσεις.

*Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βιαντρίνα (Φραγκφούρτη).

Ακροδεξιά στην κάλπη

Η άκρα δεξιά, σχεδόν απούσα από τις χώρες της Βαλτικής, παρέμεινε για πολύν καιρό περιθωριακή και στη Βουλγαρία -η εμφάνισή της χρονολογείται μόλις από το 2005, με την είσοδο στη Βουλή του κόμματος Ataka.

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, αντίθετα, οι «Ρεπουμπλικάνοι», μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα, σχεδόν εξαφανίστηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στην Ουγγαρία, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ζωής (ΜΙΕΡ) εξέλεξε ορισμένους βουλευτές το 1998, πριν πέσει ξανά στην αφάνεια: έδωσε τη θέση του στο Κίνημα για μια Καλύτερη Ουγγαρία (Jobbik), που σάρωσε με ποσοστό 17% στις περσινές εκλογές. Με σταθερότητα, το Εθνικό Κόμμα Σλοβακίας (SNS) του Γιαν Σλότα διατήρησε τα ποσοστά του γύρω στο 10% μέχρι το 2006, πριν πέσει ξανά στο 5%, το 2010.

Στη Ρωσία και τη Ρουμανία, η ακροδεξιά, την οποία εκπροσωπούν το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και το κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας (PRM) του Βαντίμ Τούντορ, αντίστοιχα, έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, συχνά με διψήφια εκλογικά ποσοστά μέχρι και μετά το 2000, παρά μια μικρή κάμψη τα τελευταία χρόνια.

Η περίπτωση της Πολωνίας είναι ιδιαίτερη, λόγω του ευμετάβλητου εκλογικού της σώματος. Ετσι, η υπερσυντηρητική καθολική Ενωση Πολωνικών Οικογενειών (LPR) απέσπασε ποσοστό 8% το 2001 και το 2005, και, μάλιστα, συμμετείχε για σύντομο χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση, δίπλα στο αγροτικό κόμμα Samoobrona (11% το 2005). Εχοντας αποδοκιμαστεί το 2007 (με ποσοστό 1,3%), εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή, ακριβώς όπως και το Samoobrona.

www.enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ο φανατικός εθνικισμός στην ανατολική Ευρώπη Του MICHAEL MINKENBERG»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος

 23/5/2018 
 

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

 23/4/2018 
 

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

 26/3/2018 
 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

 21/3/2018 
 

Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις

 15/3/2018 
 

Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

 15/3/2018 
 

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

 26/2/2018 
 

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»(1 σχόλιo/α)

 22/2/2018 
 

Η ουτοπία της εξόδου από τα μνημόνια. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 1/2/2018 
 

Συλλογική παράκρουση. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 16/1/2018 
 

Το 2018 η χρονιά της Ευρώπης;Άρθρο του Τομά Πικετί

 15/1/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Kαθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη 
Εκδήλωση για το επιστημονικό έργο, την συγγραφική δουλειά, την ακαδημαϊκή διαδρομή και την προσωπικότητα του Κώστα Βεργόπουλου. 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ Με θέμα ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» 
Η φορολογία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζετε από όλους . Του Χρόνη Ισαακίδη Πρόεδρου του ΠΤ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας 
Στην αύξηση των συνδρομών στο ΟΕΕ η Α.ΚΙ.Ο.Ε είναι αντίθετη  
Παράταση υποβολής εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Δεν συμψηφίζεται η 6μηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ με την άδεια φροντίδας παιδιού (ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο)
ΠΟΛ. 1219 /4-12-2018 Χρόνος έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών (Ε.Φ.Κ.Α) από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτών.
ΠΟΛ. 1220 /30-11-2018 Κοινοποίηση της διάταξης των άρθρων 68 του Ν.4386/2016, 71 του Ν.4554/2018 και της γνωμοδότησης 145/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Νέο πολυνομοσχέδιο: Χωριστές δηλώσεις, διορθώσεις Ε9 νόμου 4446/2016, κατάργηση μείωσης συντάξεων κ.ά.
ΠΟΛ. 1216 /29-11-2018 Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν.3986/2011 σε σχολικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 46 του ν.1566/1985.
ΠΟΛ. 1215 / 26-11-2018 Συμπλήρωση της ΠΟΛ. 1252/2015 εγκυκλίου, αναφορικά με τη μη επιβολή του προστίμου της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κατά τη διόρθωση πληροφοριακών στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος..

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ζητείται... 'ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ' του Αντώνη ΝΤΡΕΚΟΥ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα