Μπορεί η Ε.Ε. να είναι το πρώτο περιφερειακό όργανο στον κόσμο που υιοθέτησε κανόνες για το εμπόριο εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται για βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ωστόσο οι κανόνες αυτοί είναι ουσιαστικά ανίσχυροι να το εμποδίσουν, λόγω νομικών κενών, που τελικά οι εταιρείες εκμεταλλεύονται, συνεχίζοντας το κερδοσκοπικό εμπόριο μέσων βασανιστηρίων.
Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα «Ευρωπαϊκή Ενωση: Πώς θα σταματήσει το εμπόριο των οργάνων βασανισμού» της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ερευνητικού Ιδρύματος Ομέγκα καλώντας σε αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και τη λήψη «ρωμαλέων» μέτρων καθώς από τον κατάλογο των ελεγχόμενων ειδών λείπουν διάφορα ύποπτα και επικίνδυνα είδη που συστηματικά χρησιμοποιούν υπηρεσίες ασφαλείας και δεν υπάρχει μηχανισμός να εμποδίσει την εξαγωγή τους. Συγκεκριμένα:
-Είδη συνώνυμα βασανιστηρίων αλλά και εκτελέσεων, όπως είναι το «ραβδί κεντρίσματος» και τα «σκοινιά κρεμάλας» που χρησιμοποιούνται για εκτελέσεις στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα και αλλού, απουσιάζουν από τον κατάλογο απαγορευμένων ειδών.
-Εταιρείες και άτομα της Ε.Ε. μπορούν να μεσιτεύουν εμπορικές συμφωνίες για τέτοιο εξοπλισμό εκτός εδάφους Ε.Ε.
-Μόνον 11 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν συντάξει εθνικούς νόμους ή έχουν θέσει σε εφαρμογή ποινές σύμφωνα με τους κανονισμούς.
|