Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
18/9/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4000
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι φορείς των Χανίων που “έτρεξαν” να ευχαριστήσουν τον πρωθυπουργό για τον… ΒΟΑΚ και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης πάλι πρώτος  
Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

«Αθωώνοντας» τους τραπεζίτες.Του Paul Krugman

�������� 
 

Ημερομηνία: 25/7/2011   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα οικονομική κρίση, φαίνεται πως η βασική αρχή της οικονομικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να συνοψισθεί σε έξη μόλις λέξεις: «Φερθείτε με το μαλακό στους τραπεζίτες».

Αυτή η αρχή κατέστη εμφανής κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Μπους, όταν προσφέρθηκε μια τεράστια «σανίδα σωτηρίας» μετρητών και εγγυήσεων προς τις τράπεζες, με ελάχιστους όρους. Εξίσου εμφανής ήταν και κατά τους πρώτους μήνες διοίκησης του Ομπάμα, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρενέβαινε τις δεσμεύσεις της πολιτικής του καμπάνιας για «αλλαγή των νόμων περί χρεοκοπίας, ώστε να μπορέσουν οι οικογένειες να παραμείνουν στα σπίτια τους». Αλλά και σήμερα βλέπουμε την αρχή αυτή σε λειτουργία, καθώς οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πιέζουν τους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών να αποδεχτούν πολύ χαμηλές αποζημιώσεις από τις τράπεζες προς τα νοικοκυριά που έχασαν τα σπίτια τους λόγω της πρακτικής επιβολής «καταχρηστικών υποθηκών».

Γιατί άραγε τέτοια συμπεριφορά «με το γάντι»; Χωρίς αμφιβολία τα χρήματα και η πολιτική επιρροή παίζουν τον ρόλο τους: η Γουόλ Στρητ χρηματοδοτεί γενναιόδωρα τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψήφιων προέδρων και, από την άλλη, οι υπηρεσίες που υποτίθεται ότι ελέγχουν τις τράπεζες συχνά καταλήγουν υπηρέτες τους. Όμως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν πως η απαλλαγή των τραπεζών από τις ευθύνες τους είναι προς το συμφέρον της συνολικής οικονομίας.

Αυτό δεν ισχύει. Η ανικανότητα να ληφθούν μέτρα πραγματικής ελάφρυνσης των καταχρεωμένων νοικοκυριών τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Ομπάμα αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που η ανεργία παραμένει στο 9%. Τα επιχειρήματα με τα οποία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να επιτύχουν έναν γρήγορο, ευνοϊκό για τις τράπεζες συμβιβασμό σε σχέση με το σκάνδαλο των καταχρήσεων στις υποθήκες στερούνται λογικής βάσης.

Προτού αναλύσω γιατί τα επιχειρήματα είναι παράλογα, ας περιγράψω εν συντομία το χάος που επικρατεί με τις υποθήκες. Το προηγούμενο φθινόπωρο πληροφορηθήκαμε πως πολλές τράπεζες επιδίδονταν σε παράνομες κατασχέσεις οικιών. Χαρακτηριστικά, μάθαμε ότι υπάλληλοι πιστοποιούσαν με ταχύτατες, «αυτόματες» διαδικασίες - από όπου βγήκε και το παρατσούκλι «robo-signers», υπογραφές-ρομπότ! - πως οι τράπεζες διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να κατασχέσουν τα σπίτια, χωρίς προηγουμένως να ελέγχουν αν όντως έχουν το νομικό δικαίωμα να προχωρήσουν σε εξώσεις. Δικαίωμα το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν.

Πόσο σοβαρές και γενικευμένες ήταν οι καταχρήσεις; Η απάντηση είναι πως αυτό παραμένει άγνωστο. Έχουν περάσει εννέα μήνες από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις παράνομες κατασχέσεις κατοικιών και παρά ταύτα δεν έχει ακόμα διεξαχθεί σοβαρή έρευνα ως προς την έκτασή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι πολιτείες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς, δε διαθέτουν πόρους για μία εκτενή έρευνα, αλλά και στο ότι οι ομοσπονδιακές αρχές , που διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα, επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε τέτοια.

Αντιθέτως, πιέζουν για συμβιβασμό με τις τράπεζες, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα «θα απάλλασσε πλήρως τις εταιρείες που παρανόμησαν επιβάλλοντας μόνο πρόστιμα ύψους έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαβεβαιώσεις πως οι εταιρείες δε θα επαναλάμβαναν παράνομες πρακτικές.»

Προς τι η βιασύνη για συμβιβασμό; Από ότι φαίνεται, προβάλλονται δύο βασικά επιχειρήματα υπέρ της ουσιαστικής απαλλαγής των τραπεζών. Ο πρώτος ισχυρισμός είναι πως η γρήγορη επίλυση του ζητήματος των υποθηκών αποτελεί το κλειδί για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Ο δεύτερος, περισσότερο ασαφής, που δεν χρησιμοποιείται τόσο ανοιχτά, είναι πως μία πιο σκληρή στάση έναντι των τραπεζών θα υπονόμευε τις ευρύτερες προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Κανένα από τα δύο αυτά επιχειρήματα δεν έχει λογικά ερείσματα.

Ο ισχυρισμός πως πρέπει να απομακρυνθούν τα νομικά σύννεφα που σκεπάζουν τις κατασχέσεις, προς όφελος της αγοράς ακινήτων- και συγκεκριμένα υπέρ της διατήρησης των σημερινών τιμών στα ακίνητα - με κάνει ειλικρινά να απορώ. Το μόνο που θα επιτευχθεί έτσι είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των κατασχέσεων: και, αν περισσότερες οικογένειες διωχθούν από τα σπίτια τους, θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα ακίνητα διαθέσιμα προς πώληση, άρα θα αυξανόταν η προσφορά. Η αύξηση στην προσφορά ενός αγαθού συνήθως οδηγεί στη μείωση της τιμής του, όχι την άνοδο. Άρα, γιατί με την αγορά ακινήτων γίνεται το αντίστροφο;

Λυπάμαι, αλλά τα επιχειρήματα υπέρ της απαλλαγής των τραπεζών δεν αντέχουν στην κριτική. Από πού και ως που θα απειληθεί η οικονομία από μια σκληρότερη στάση προς τις τράπεζες; Τι είναι αυτό που «φρενάρει» την οικονομία; Σίγουρα όχι η κατάσταση των τραπεζών. Είναι αλήθεια πως στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009 οι φόβοι για κατάρρευση των τραπεζών προκάλεσαν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, οι αγορές αυτές έχουν, εδώ και καιρό, επανέλθει στην ομαλότητα, κατά κύριο λόγο διότι οι πάντες γνωρίζουν ότι οι τράπεζες θα «διασωθούν» άμεσα, αν βρεθούν σε δυσκολίες.

Προς το παρόν, το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι ο κολοσσιαίος όγκος των χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ενυπόθηκα δάνεια ύψους 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πήραν τα νοικοκυριά στα χρόνια της φούσκας. Μία σοβαρή ελάφρυνση στο βάρος των υποθηκών θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα. Αντίθετα ένας συμβιβασμός ύψους 30 δισεκατομυρίων δολαρίων με τις τράπεζες δεν θα αλλάξει τίποτε ως προς την ρίζα του προβλήματος.

Συνεπώς, όταν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μας λένε πως πρέπει να σπεύσουμε σε έναν συμβιβασμό με τις τράπεζες «για το καλό της οικονομίας», δε θα πρέπει να τους πιστεύουμε. Πρέπει να το κάνουμε σωστά, και να θέσουμε επιτέλους τους τραπεζίτες προ των ευθυνών τους.


http://www.tovima.gr

  Σχολιασμός Θέματος ««Αθωώνοντας» τους τραπεζίτες.Του Paul Krugman»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

 27/8/2019 
 

Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς

 26/8/2019 
 

Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον

 25/7/2019 
 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη

 25/7/2019 
 

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

 13/6/2019 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στην Θεσσαλονίκη
Διαμαρτία για τον αποκλεισμό των Οικονομολόγων και την διάλυση των κρατικών δομών ελέγχου. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή με τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παρατηρήσεις για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» απο την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Κάλεσμα στους Οικονομολόγους για ενεργή συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές στο ΟΕΕ 
Επιστολή του Οικονομολόγου Μαραμαθά Ανδρέα στον Πρόεδρου του ΟΕΕ κ. Κόλλια Κωνσταντίνο 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ενημέρωση 09/09/2019 Πρόγραμμα Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας 2019-2020
Ε. 2165 /09-09-2019 Περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης
Ε. 2166 /10-09-2019 Παροχή οδηγιών για την τροποποίηση της ρύθμισης οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ξεκινά η καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα