Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/2/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6135
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......
Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντώναρος για Γεωργιάδη: Ποιος θα πυροβολούσε έναν πυροβολημένο;  
Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο 
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Φωκάς: Αν παραποιήσουν το άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής θα δουν τι εστί βερίκοκο 
Οι μπασκετμπολίστες απαντούν στον Άδωνη για τον Αντετοκούνμπο  
Η Μαρίνα Πατούλη ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει για δήμαρχος και άναψε φωτιές στη ΝΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

«Αθωώνοντας» τους τραπεζίτες.Του Paul Krugman

�������� 
 

Ημερομηνία: 25/7/2011   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα οικονομική κρίση, φαίνεται πως η βασική αρχή της οικονομικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να συνοψισθεί σε έξη μόλις λέξεις: «Φερθείτε με το μαλακό στους τραπεζίτες».

Αυτή η αρχή κατέστη εμφανής κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Μπους, όταν προσφέρθηκε μια τεράστια «σανίδα σωτηρίας» μετρητών και εγγυήσεων προς τις τράπεζες, με ελάχιστους όρους. Εξίσου εμφανής ήταν και κατά τους πρώτους μήνες διοίκησης του Ομπάμα, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρενέβαινε τις δεσμεύσεις της πολιτικής του καμπάνιας για «αλλαγή των νόμων περί χρεοκοπίας, ώστε να μπορέσουν οι οικογένειες να παραμείνουν στα σπίτια τους». Αλλά και σήμερα βλέπουμε την αρχή αυτή σε λειτουργία, καθώς οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πιέζουν τους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών να αποδεχτούν πολύ χαμηλές αποζημιώσεις από τις τράπεζες προς τα νοικοκυριά που έχασαν τα σπίτια τους λόγω της πρακτικής επιβολής «καταχρηστικών υποθηκών».

Γιατί άραγε τέτοια συμπεριφορά «με το γάντι»; Χωρίς αμφιβολία τα χρήματα και η πολιτική επιρροή παίζουν τον ρόλο τους: η Γουόλ Στρητ χρηματοδοτεί γενναιόδωρα τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψήφιων προέδρων και, από την άλλη, οι υπηρεσίες που υποτίθεται ότι ελέγχουν τις τράπεζες συχνά καταλήγουν υπηρέτες τους. Όμως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν πως η απαλλαγή των τραπεζών από τις ευθύνες τους είναι προς το συμφέρον της συνολικής οικονομίας.

Αυτό δεν ισχύει. Η ανικανότητα να ληφθούν μέτρα πραγματικής ελάφρυνσης των καταχρεωμένων νοικοκυριών τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Ομπάμα αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που η ανεργία παραμένει στο 9%. Τα επιχειρήματα με τα οποία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να επιτύχουν έναν γρήγορο, ευνοϊκό για τις τράπεζες συμβιβασμό σε σχέση με το σκάνδαλο των καταχρήσεων στις υποθήκες στερούνται λογικής βάσης.

Προτού αναλύσω γιατί τα επιχειρήματα είναι παράλογα, ας περιγράψω εν συντομία το χάος που επικρατεί με τις υποθήκες. Το προηγούμενο φθινόπωρο πληροφορηθήκαμε πως πολλές τράπεζες επιδίδονταν σε παράνομες κατασχέσεις οικιών. Χαρακτηριστικά, μάθαμε ότι υπάλληλοι πιστοποιούσαν με ταχύτατες, «αυτόματες» διαδικασίες - από όπου βγήκε και το παρατσούκλι «robo-signers», υπογραφές-ρομπότ! - πως οι τράπεζες διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να κατασχέσουν τα σπίτια, χωρίς προηγουμένως να ελέγχουν αν όντως έχουν το νομικό δικαίωμα να προχωρήσουν σε εξώσεις. Δικαίωμα το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν.

Πόσο σοβαρές και γενικευμένες ήταν οι καταχρήσεις; Η απάντηση είναι πως αυτό παραμένει άγνωστο. Έχουν περάσει εννέα μήνες από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις παράνομες κατασχέσεις κατοικιών και παρά ταύτα δεν έχει ακόμα διεξαχθεί σοβαρή έρευνα ως προς την έκτασή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι πολιτείες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς, δε διαθέτουν πόρους για μία εκτενή έρευνα, αλλά και στο ότι οι ομοσπονδιακές αρχές , που διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα, επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε τέτοια.

Αντιθέτως, πιέζουν για συμβιβασμό με τις τράπεζες, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα «θα απάλλασσε πλήρως τις εταιρείες που παρανόμησαν επιβάλλοντας μόνο πρόστιμα ύψους έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαβεβαιώσεις πως οι εταιρείες δε θα επαναλάμβαναν παράνομες πρακτικές.»

Προς τι η βιασύνη για συμβιβασμό; Από ότι φαίνεται, προβάλλονται δύο βασικά επιχειρήματα υπέρ της ουσιαστικής απαλλαγής των τραπεζών. Ο πρώτος ισχυρισμός είναι πως η γρήγορη επίλυση του ζητήματος των υποθηκών αποτελεί το κλειδί για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Ο δεύτερος, περισσότερο ασαφής, που δεν χρησιμοποιείται τόσο ανοιχτά, είναι πως μία πιο σκληρή στάση έναντι των τραπεζών θα υπονόμευε τις ευρύτερες προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Κανένα από τα δύο αυτά επιχειρήματα δεν έχει λογικά ερείσματα.

Ο ισχυρισμός πως πρέπει να απομακρυνθούν τα νομικά σύννεφα που σκεπάζουν τις κατασχέσεις, προς όφελος της αγοράς ακινήτων- και συγκεκριμένα υπέρ της διατήρησης των σημερινών τιμών στα ακίνητα - με κάνει ειλικρινά να απορώ. Το μόνο που θα επιτευχθεί έτσι είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των κατασχέσεων: και, αν περισσότερες οικογένειες διωχθούν από τα σπίτια τους, θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα ακίνητα διαθέσιμα προς πώληση, άρα θα αυξανόταν η προσφορά. Η αύξηση στην προσφορά ενός αγαθού συνήθως οδηγεί στη μείωση της τιμής του, όχι την άνοδο. Άρα, γιατί με την αγορά ακινήτων γίνεται το αντίστροφο;

Λυπάμαι, αλλά τα επιχειρήματα υπέρ της απαλλαγής των τραπεζών δεν αντέχουν στην κριτική. Από πού και ως που θα απειληθεί η οικονομία από μια σκληρότερη στάση προς τις τράπεζες; Τι είναι αυτό που «φρενάρει» την οικονομία; Σίγουρα όχι η κατάσταση των τραπεζών. Είναι αλήθεια πως στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009 οι φόβοι για κατάρρευση των τραπεζών προκάλεσαν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, οι αγορές αυτές έχουν, εδώ και καιρό, επανέλθει στην ομαλότητα, κατά κύριο λόγο διότι οι πάντες γνωρίζουν ότι οι τράπεζες θα «διασωθούν» άμεσα, αν βρεθούν σε δυσκολίες.

Προς το παρόν, το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι ο κολοσσιαίος όγκος των χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ενυπόθηκα δάνεια ύψους 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πήραν τα νοικοκυριά στα χρόνια της φούσκας. Μία σοβαρή ελάφρυνση στο βάρος των υποθηκών θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα. Αντίθετα ένας συμβιβασμός ύψους 30 δισεκατομυρίων δολαρίων με τις τράπεζες δεν θα αλλάξει τίποτε ως προς την ρίζα του προβλήματος.

Συνεπώς, όταν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μας λένε πως πρέπει να σπεύσουμε σε έναν συμβιβασμό με τις τράπεζες «για το καλό της οικονομίας», δε θα πρέπει να τους πιστεύουμε. Πρέπει να το κάνουμε σωστά, και να θέσουμε επιτέλους τους τραπεζίτες προ των ευθυνών τους.


http://www.tovima.gr

  Σχολιασμός Θέματος ««Αθωώνοντας» τους τραπεζίτες.Του Paul Krugman»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος

 23/5/2018 
 

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

 23/4/2018 
 

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

 26/3/2018 
 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

 21/3/2018 
 

Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις

 15/3/2018 
 

Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

 15/3/2018 
 

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

 26/2/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ Δυτικής Κρήτης σχετικά με την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προεδρείο στο 15ο Π.Τ..  
Α.ΚΙ.Ο.Ε. Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ ; 
Για την πρόταση του Πρόεδρο του ΟΕΕ περί Ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών 
Δημιουργική καταστροφή στην Δ Βιομηχανική επανάσταση . Του Δανιηλίδης Νικόλαος Φοιτητής ΕΑΠ. 
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης 
Πρόεδρος ΟΕΕ: Ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί μέσω Συνταγματικών Κανόνων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Επίδομα τριετίας: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι-Πόσα χρήματα μπορούν να λάβουν
Στις 20 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα δεύτερης επιχειρηµατικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων
Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για έξοδο στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών
E. 2026 /08-02-2019 Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2018 Λήψη αρχείου Πλήρης κατάλογος ερωτήσεων - απαντήσεων
A. 1041 /29-01-2019 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή.
Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ποια είναι τα δέκα SOS

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ - ΒΙΒΛΙΟ Β. Του Β. Βιλιάρδου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα