Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12270
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ . Tου ΚΑΤΣΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕ

�������� 
 

Ημερομηνία: 22/3/2007   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Κοινό τόπο αποτελεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων ότι ο κλάδος στην Ελλάδα βρισκεται σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας. Το επάγγελμα του οικονομολόγου τόσο από τη θέση του ελευθέρου επαγγελματία, όσο και για αυτούς που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όχι μόνο δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που του πρέπει, όπως συμβαίνει διεθνώς, αλλά αντίθετα, δέχεται θεσμικές «επιθέσεις» που το απαξιώνουν και συχνά το καθιστούν ανυπόληπτο. Ακόμη και βήματα που αρχικά έμοιαζαν να έγιναν προς την σωστή κατεύθυνση έμειναν μετέωρα, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και ενδεχομένως λοξοδρόμησαν, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον κλάδο συνολικά.

Στις τάξεις των συναδέλφων οικονομολόγων όσο και των μελών της Διοίκησης του 7ου περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας του Ο.Ε.Ε., πρόσφατα διεξήχθη ένας εποικοδομητικός διάλογος γύρω από τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου. Το αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού ήταν να καταγραφούν 6 θεματικές προβληματισμού και οι αντίστοιχες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέδειξαν:

Με το Ν.2515/97 καθιερώθηκε για πρώτη φορά το επάγγελμα του Λογιστή φοροτέχνη και τέθηκαν οι προϋποθέσεις άσκησης του. Τέθηκαν οι βάσεις για την έκδοση των αδειών άσκησης του επαγγέλματος και άρχισε να αναπτύσσεται το Μητρώο Λογιστή – Φοροτέχνη.

ΠΡΟΤΑΣΗ : Να συνδεθεί το Μητρώο με το σύστημα ΤΑΧΙΣ του Υπουργείου προκειμένου να διασφαλιστεί η συναλλαγή των συναδέλφων επαγγελματιών με τις Δ.Ο.Υ.

Με νόμο τέθηκε σε εφαρμογή το άρθρο 38 που προσδιορίζει ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 300.000 ευρώ όλες τους οι συναλλαγές που αφορούν τις Δ.Ο.Υ. (δηλώσεις Φ.Π.Α. δηλώσεις εισοδήματος κτλ.) πρέπει να εκπροσωπούνται από Λογιστή που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Θεωρούμε απαράδεκτο το εν λόγω άρθρο, και παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις από αρμόδιους παράγοντες, ζητάμε την άμεση κατάργησή του χωρίς περιορισμούς και όρια που μόνο σκοπούς ξένους προς τη διαφάνεια εξυπηρετούν.

Με τον νόμο 2190/20 περί Α.Ε. καθιερώθηκε ο οικονομολόγος ελεγκτής των επιχειρήσεων και μέσω του 10% παρακράτησης επί της αμοιβής του οικονομολόγου από την εργασία του, απόκτησε το Ο.Ε.Ε τα πρώτα μη επιχορηγούμενα έσοδά του τα οποία βοήθησαν πολύ στην ανάπτυξή του .Με την συζήτηση που άρχισε πρόσφατα περί τροποποίησης του νόμου κινδυνεύουν να ανατραπούν κεκτημένα δικαιώματα του οικονομολογικού επαγγέλματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ : Να μην προχωρήσουν οι αλλαγές εις βάρος τον οικονομολόγων, και με Υπουργική απόφαση να γίνει υποχρεωτική η είσπραξη του 10% από τους αρμοδίους υπαλλήλους των διευθύνσεων εμπορίου των Νομαρχιών .


Στον 1257/99 δίνεται το δικαίωμα σε Γεωπόνους να υπογράφουν οικονομοτεχνικές μελέτες (για επενδύσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων) έως το ποσό των 586.940 ευρώ .


ΠΡΟΤΑΣΗ : Μια οικονομική μελέτη προφανώς και είναι δουλειά οικονομολόγου και μόνο, και κατά συνέπεια το οικονομικό σκέλος μίας μελέτης θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει την υπογραφή οικονομολόγου κατόχου άδειας ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος .

5 .Στο Δημόσιο τομέα δεν είναι κατοχυρωμένη η ιδιότητα του οικονομολόγου.

ΠΡΟΤΑΣΗ : Στους συναδέλφους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να προωθήσουμε την κατοχύρωση της ειδικότητας του οικονομολόγου μέσω παρεμβάσεων που θα προασπίζουν την επιστημονική κατάρτιση σε όλες τις προσλήψεις, στις αξιολογήσεις και μεταθέσεις.

Στους Ο.Τ.Α. εφαρμόζεται πια το διπλογραφικό σύστημα.

ΠΡΟΤΑΣΗ :Τα λογιστήρια όσο και οικονομικές υπηρεσίες τους θα πρέπει να στελεχώνονται από οικονομολόγους και μάλιστα κατέχοντες την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτέχνη .

Μέσα σε ένα σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και την εφαρμογή νέων εργαλείων δουλειάς, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, τα επιστημονικά καταρτισμένα μέλη που αποτελούν τον στυλοβάτη του Ο.Ε.Ε., αλλά και σημαντικότατο κρίκο στην ελληνική οικονομία, θεωρούν ότι τα ανωτέρω χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων, με στόχο την βελτιστοποίηση της παρεχόμενης εργασίας τους από τη μια και την ενσωμάτωση της προστιθέμενης αξίας της στην παραγωγική διαδικασία από την άλλη.

Η συνεισφορά και η διαρκής αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων που στηρίζουν τις προσπάθειες τις Α.ΚΙ.Ο.Ε. από οποιαδήποτε θέση και οπουδήποτε στη Ελλάδα αποτελούν κατά τη γνώμη μου το μέσο εκ του οποίου θα τύχουν προώθησης και επίλυσης όλα αυτά που κρατούν το επάγγελμα σε ανυποληψία και παγιδευμένο

σε μικροκομματικές και τυχοδιώκτες λογικές, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό κάθε λογής τυχοδιώκτες και καιροσκόποι οι οποίοι από διάφορες θέσεις και πόστα κρατούν το επίπεδο χαμηλά και σε αιχμαλωσία τον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών.

ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 7ου Π.Τ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  Σχολιασμός Θέματος «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ . Tου ΚΑΤΣΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ 7ου Π.Τ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»  
  palbag είπε...

Σχετικά με το άρθρο 38 που αφορά την εκπροσώπηση και υπογραφή των διαφόρων φορολογικών εγγράφων από αδειούχο λογιστή για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 300.000 ε,θά ήθελα διευκρίνηση προς ποιά κατέυθυνση προτείνεται η κατάργησή της.Α) Να μην απαιτείται καθόλου υπογραφή από αδειούχο λογιστή γενικά και ανεξάρτητα απο το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων η Β)Να απαιτείται υπογραφή και σφραγίδα σε κάθε φορολογικό έγγραφο που απευθύνεται στην ΔΟΥ ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων της κάθε επιχείρησης. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.Πηγιαδίτης Βαγγέλης-Αίγινα

 
 προσθήκη στις 24/3/2007 10:17:05 πμ 
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;

 13/10/2021 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

 21/7/2021 
 

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 30/6/2021 
 

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 10/6/2021 
 

Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.

 10/6/2021 
 

Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

 8/6/2021 
 

Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

 3/6/2021 
 

Π. Ρουμελιώτης : Σημαντικές πτυχές και αλήθειες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 28/5/2021 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 24/5/2021 
 

Η ΓΛΩΣΣΑ (της αρχαίας τραγωδίας) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;.

 24/5/2021 
 

Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

 27/4/2021 
 

Η επιστροφή του κεϋνσιανισμού και ο ευρωπαϊκός λήθαργος

 27/4/2021 
 

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία: Επιπτώσεις και αναγκαίες πολιτικές.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

 21/4/2021 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Εργατικο Δικαιο

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα