Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
4/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 3220
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΘΕΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ

�������� 
 

Ημερομηνία: 30/5/2007   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι οργανωμένες κοινωνίες διαθέτουν κρατική δομή. Δια της κρατικής δομής ασκείται η εξουσία και ο δημόσιος καταναγκασμός. Οι σύγχρονες κρατικές δομές, μ’ άλλα λόγια τα σύγχρονα κράτη, διέπονται από δημοκρατικές αρχές και εμφανίζουν πολυκεντρικό ή πολυδιάστατο ως προς την εξουσία χαρακτήρα. Ο πολυκεντρικός αυτός χαρακτήρας μεταφράζεται σε μία αμφισβήτηση του Κράτους ως μοναδικού κέντρου αποφάσεων. Το Κράτος δεν αποτελεί υποχρεωτικά και τη μοναδική πηγή έλλογης συμπεριφοράς. Οι θεωρητικοί της θεωρίας της Οικονομικής Πολιτικής ή διαφορετικά της θεωρίας των δημόσιων επιλογών, μεταξύ αυτών ο γνωστός καθηγητής Jacques Attali, αναλύουν το κράτος ως ένα πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων. Το κράτος εκφράζει τη συνισταμένη των εσωτερικών συγκρούσεων που εμφανίζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής οργάνωσης. Πολιτικά Κόμματα , Κοινοβούλια, Δημόσια Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνδικάτα, Επαγγελματικές Οργανώσεις, Επιμελητήρια, ομάδες πίεσης κ.λ.π. αντιπαρατιθέμενα, συγκρουόμενα, παρεμβαίνοντα, συμφωνούντα ή διαφωνούντα, διαμορφώνουν ακριβώς το προαναφερθέν πεδίο, στο χώρο του οποίου αναπτύσσεται το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Με τον τρόπο αυτό το κράτος αποτελεί οργάνωση που εκφράζει μεν την εξουσία, η εξουσία όμως αυτή δεν είναι υποχρεωτικά και αδιαμφισβήτητος εκφραστής της κοινής, σταθερής και έλλογης συμπεριφοράς. Είναι, ή θεωρητικά τουλάχιστον υποστηρίζεται ότι είναι, ένας πολυκεντρικός φορέας, ένα πολυδιάστατο μόρφωμα, το οποίο εκφράζει κατά περίπτωση την κυριαρχία του επί συμφερόντων κατά τεκμήριο αντιτιθεμένων. Ο πολυκεντρικός χαρακτήρας του έρχεται να συμπληρώσει τις δημοκρατικές αρχές του προσδίδοντας έτσι σ’ αυτό μια πολυδιάστατη μορφή. Η ίδια η δημοκρατική υφή του κράτους σήμερα είναι συνάρτηση των δυνατοτήτων, τις οποίες παρέχει σε διάφορα κέντρα αποφάσεων, που στο εσωτερικό του δραστηριοποιούνται, να εκφρασθούν, να παρέμβουν, να συνηγορήσουν ή να συμβουλεύσουν, να διαφωνήσουν ή να προτείνουν σε σημεία διάφορα της άσκησης πολιτικής και με τον τρόπο αυτό να αναδείξουν τον ανωτέρω αναφερθέντα πολυκεντρικό χαρακτήρα του .

Στις μέρες μας ο πολυκεντρισμός αυτός θριαμβεύει. Παρουσιάζεται εντούτοις περισσότερο από άλλοτε αντιφατικός, συχνά επικίνδυνος και οπωσδήποτε ικανός να εγείρει προβληματισμούς ή και ερωτηματικά για το μέγεθος ή και την ποιότητα της κρατικής εξουσίας. Σύγχρονα επιχειρηματικά μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα, πολυεθνικές εταιρείες ή άλλης μορφής οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, αποκτούν εξουσία δύσκολα ελεγχόμενη, ενώ η επιδιωκόμενη συρρίκνωση των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομική διαδικασία αποδυναμώνει δημόσιους φορείς και υπηρεσίες ελέγχου που ιστορικά έπαιξαν στο παρελθόν σημαντικότερο ρόλο. Στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, το ρεαλιστικό ή ουτοπικό περιεχόμενο της οποίας δεν θα με απασχολήσει εν προκειμένω, η συλλογική επιδίωξη των συμφερόντων των εργαζόμενων ανθρώπων, επιστημόνων, ειδικών ή ανειδίκευτων αποκτά πρωτεύουσα σημασία, καθώς η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η διεκδικητική διαδικασία, ή ακόμα η προστασία των κεκτημένων, απαιτεί οργανωμένη μορφή δράσης, πληροφόρησης και δυνατότητα παρέμβασης σε κέντρα λήψης αποφάσεων θεσμικού χαρακτήρα. Οι συσσωματώσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι συχνά δέχονται κριτική, ως παρουσιαζόμενες δεκτικές ενός συντεχνιακού πνεύματος, είναι εντούτοις τόσο αναγκαίες όσο και χρήσιμες, καθώς αποτελούν τη φυσιολογική απάντηση της κοινωνίας στη συχνά ενοχλητική αλλά και επικίνδυνη συσσώρευση μονοπωλιακών στοιχείων στο επίπεδο της παραγωγικής δομής, των επιχειρήσεων, ή των οργανωμένων κεφαλαιουχικών συμφερόντων. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας αποτελεί φορέα επαγγελματικών συμφερόντων, συσσωμάτωση σημαντική των οικονομικών επιστημόνων, κέντρο κοινών επιδιώξεων, αλλά και οργανισμό κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Με αριθμό μελών που υπερέχει άλλων Επιμελητηρίων ή Συλλόγων, κλάδων διαφορετικών του κοινωνικού και οικονομικού ψηφιδωτού, αποτελεί σύμβολο των εκάστοτε Κυβερνήσεων και καλείται να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο ως στοιχείο ουσιαστικό του πολυκεντρισμού που υποστηρίζει το δημοκρατικό περιεχόμενο της ελληνικής κοινωνίας. Ως φορέας επαγγελματικών συμφερόντων και σύμβουλος των Κυβερνήσεων, διατηρώντας δυνατότητες παρέμβασης στις εξελίξεις και διαφυλάσσοντας επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελεί δια νόμου κρίκο της αλυσίδας που πλέκει και στοιχειοθετεί την δημοκρατική κοινωνία μας.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αμφιλεγόμενες εξελίξεις, σε μια περίοδο οφθαλμοφανών συγκεντρώσεων κεφαλαίου και απελευθέρωσης της αγοράς, που όμως δεν φημίζεται για το ηθικό περιεχόμενο των μηχανισμών της, σε χρόνους επικίνδυνους για τη μισθωτή εργασία ή για τον ελεύθερο επιστήμονα επαγγελματία, σε στιγμές αποθέωσης ενός άγριου ανταγωνισμού που συνοδεύεται από το <<μέγα όραμα>> της μεγιστοποίησης των κερδών, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλείται να ενσωματώσει τις ελπίδες στα συμφέροντα των οικονομικών επιστημόνων διαφόρων κατηγοριών και ειδικεύσεων. Οφείλει να διαπνέεται από την υψηλή εκείνη αίσθηση της ευθύνης ενός φορέα που είναι διατεθειμένος να αγωνισθεί για τα επαγγελματικά συμφέροντα, τα οποία κατοχυρώνει, ανεξαρτήτως δεσμεύσεων που το πολιτικό γίγνεσθαι είναι δυνατό να επιχειρεί να του επιβάλει .

Τα συμφέροντα αυτά, οικονομικού κατεξοχήν περιεχομένου σχετίζονται με την συνεχή και δίκαιη σύγκρουση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διανεμητικής διαδικασίας. Η σύγκρουση θα μεγεθύνεται, στο μέτρο που οι εργαζόμενοι και μεταξύ αυτών οι χιλιάδες των οικονομικών επιστημόνων, θα συνειδητοποιούν την πραγματωθείσα ανισοκατανομή που οι δήθεν νομοτελειακές εξελίξεις επέβαλαν και στην Ελληνική κοινωνία. Το Ο.Ε.Ε. είναι ένας σημαντικός θεσμός, χρήσιμος για τους οικονομικούς επιστήμονες και την κοινωνία, θα γίνει σημαντικότερος, όταν αποφασίσει να διαδραματίσει τον ρόλο που άλλα Επιμελητήρια, άλλων επαγγελματικών κλάδων, διαδραματίζουν ήδη, θέτοντας τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Πρόκειται για θέμα βούλησης και απόφασης για ουσιαστικές αντιπαραθέσεις με κριτικό περιεχόμενο, συνειδητές επιλογές και ξεκάθαρους στόχους. Οι Οικονομικοί Επιστήμονες ας αγκαλιάσουμε τον θεσμό, ας ανανεώσουμε τη δύναμη του συμμετέχοντας σ’ αυτόν κι ας στείλουμε το μήνυμα της απόφασης μας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων που οι νόμοι και η αξιοπρέπεια επιβάλλουν.

  Σχολιασμός Θέματος «ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΘΕΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

 26/4/2023 
 

Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;

 16/3/2023 
 

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…

 19/9/2022 
 

Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί

 22/8/2022 
 

 22/8/2022 
 

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

 9/6/2022 
 

Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει

 30/5/2022 
 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

 24/5/2022 
 

Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή

 12/5/2022 
 

Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα

 28/4/2022 
 

Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

 12/4/2022 
 

Πρώτες ήττες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμό τους κατά της Ρωσίας. Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής

 8/4/2022 
 

Η οικονομική προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία

 24/3/2022 
 

Κρούγκμαν: Το δεύτερο μεγάλο λάθος του Πούτιν

 15/3/2022 
 

Ο παγκόσμιος «πόλεμος» των αποθεμάτων

 4/3/2022 
 

Ο αγωνιώδης θρίαμβος του καπιταλισμού

 21/2/2022 
 

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προετοιμάζουν πόλεμο με τη Ρωσία, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 16/2/2022 
 

Το Ταμείο Ανάκαμψης διαλύει την πολιτική σκηνή της Ιταλίας, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 16/2/2022 
 

Το Δημόσιο Χρέος ως Συνταγματικός Δημοσιονομικός Κανόνας: Διδάγματα για την ΕΕ από τις ΗΠΑ

 19/12/2021 
 

Το «κραχ» της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας

 14/12/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 
Πρόταση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στους υπουργούς κ. Χ. Σταικούρα, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή σχετικά με την προστασία των λογιστών και των πελατών τους από γεγονότα ανωτέρας βίας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων 
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία των ΓωνιάδηςΗρακλής κ Χατζηκωνσταντίνου Γιώργος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα