Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12576
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΘΕΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ

�������� 
 

Ημερομηνία: 30/5/2007   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι οργανωμένες κοινωνίες διαθέτουν κρατική δομή. Δια της κρατικής δομής ασκείται η εξουσία και ο δημόσιος καταναγκασμός. Οι σύγχρονες κρατικές δομές, μ’ άλλα λόγια τα σύγχρονα κράτη, διέπονται από δημοκρατικές αρχές και εμφανίζουν πολυκεντρικό ή πολυδιάστατο ως προς την εξουσία χαρακτήρα. Ο πολυκεντρικός αυτός χαρακτήρας μεταφράζεται σε μία αμφισβήτηση του Κράτους ως μοναδικού κέντρου αποφάσεων. Το Κράτος δεν αποτελεί υποχρεωτικά και τη μοναδική πηγή έλλογης συμπεριφοράς. Οι θεωρητικοί της θεωρίας της Οικονομικής Πολιτικής ή διαφορετικά της θεωρίας των δημόσιων επιλογών, μεταξύ αυτών ο γνωστός καθηγητής Jacques Attali, αναλύουν το κράτος ως ένα πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων. Το κράτος εκφράζει τη συνισταμένη των εσωτερικών συγκρούσεων που εμφανίζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής οργάνωσης. Πολιτικά Κόμματα , Κοινοβούλια, Δημόσια Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνδικάτα, Επαγγελματικές Οργανώσεις, Επιμελητήρια, ομάδες πίεσης κ.λ.π. αντιπαρατιθέμενα, συγκρουόμενα, παρεμβαίνοντα, συμφωνούντα ή διαφωνούντα, διαμορφώνουν ακριβώς το προαναφερθέν πεδίο, στο χώρο του οποίου αναπτύσσεται το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Με τον τρόπο αυτό το κράτος αποτελεί οργάνωση που εκφράζει μεν την εξουσία, η εξουσία όμως αυτή δεν είναι υποχρεωτικά και αδιαμφισβήτητος εκφραστής της κοινής, σταθερής και έλλογης συμπεριφοράς. Είναι, ή θεωρητικά τουλάχιστον υποστηρίζεται ότι είναι, ένας πολυκεντρικός φορέας, ένα πολυδιάστατο μόρφωμα, το οποίο εκφράζει κατά περίπτωση την κυριαρχία του επί συμφερόντων κατά τεκμήριο αντιτιθεμένων. Ο πολυκεντρικός χαρακτήρας του έρχεται να συμπληρώσει τις δημοκρατικές αρχές του προσδίδοντας έτσι σ’ αυτό μια πολυδιάστατη μορφή. Η ίδια η δημοκρατική υφή του κράτους σήμερα είναι συνάρτηση των δυνατοτήτων, τις οποίες παρέχει σε διάφορα κέντρα αποφάσεων, που στο εσωτερικό του δραστηριοποιούνται, να εκφρασθούν, να παρέμβουν, να συνηγορήσουν ή να συμβουλεύσουν, να διαφωνήσουν ή να προτείνουν σε σημεία διάφορα της άσκησης πολιτικής και με τον τρόπο αυτό να αναδείξουν τον ανωτέρω αναφερθέντα πολυκεντρικό χαρακτήρα του .

Στις μέρες μας ο πολυκεντρισμός αυτός θριαμβεύει. Παρουσιάζεται εντούτοις περισσότερο από άλλοτε αντιφατικός, συχνά επικίνδυνος και οπωσδήποτε ικανός να εγείρει προβληματισμούς ή και ερωτηματικά για το μέγεθος ή και την ποιότητα της κρατικής εξουσίας. Σύγχρονα επιχειρηματικά μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα, πολυεθνικές εταιρείες ή άλλης μορφής οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, αποκτούν εξουσία δύσκολα ελεγχόμενη, ενώ η επιδιωκόμενη συρρίκνωση των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομική διαδικασία αποδυναμώνει δημόσιους φορείς και υπηρεσίες ελέγχου που ιστορικά έπαιξαν στο παρελθόν σημαντικότερο ρόλο. Στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, το ρεαλιστικό ή ουτοπικό περιεχόμενο της οποίας δεν θα με απασχολήσει εν προκειμένω, η συλλογική επιδίωξη των συμφερόντων των εργαζόμενων ανθρώπων, επιστημόνων, ειδικών ή ανειδίκευτων αποκτά πρωτεύουσα σημασία, καθώς η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η διεκδικητική διαδικασία, ή ακόμα η προστασία των κεκτημένων, απαιτεί οργανωμένη μορφή δράσης, πληροφόρησης και δυνατότητα παρέμβασης σε κέντρα λήψης αποφάσεων θεσμικού χαρακτήρα. Οι συσσωματώσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι συχνά δέχονται κριτική, ως παρουσιαζόμενες δεκτικές ενός συντεχνιακού πνεύματος, είναι εντούτοις τόσο αναγκαίες όσο και χρήσιμες, καθώς αποτελούν τη φυσιολογική απάντηση της κοινωνίας στη συχνά ενοχλητική αλλά και επικίνδυνη συσσώρευση μονοπωλιακών στοιχείων στο επίπεδο της παραγωγικής δομής, των επιχειρήσεων, ή των οργανωμένων κεφαλαιουχικών συμφερόντων. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας αποτελεί φορέα επαγγελματικών συμφερόντων, συσσωμάτωση σημαντική των οικονομικών επιστημόνων, κέντρο κοινών επιδιώξεων, αλλά και οργανισμό κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Με αριθμό μελών που υπερέχει άλλων Επιμελητηρίων ή Συλλόγων, κλάδων διαφορετικών του κοινωνικού και οικονομικού ψηφιδωτού, αποτελεί σύμβολο των εκάστοτε Κυβερνήσεων και καλείται να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο ως στοιχείο ουσιαστικό του πολυκεντρισμού που υποστηρίζει το δημοκρατικό περιεχόμενο της ελληνικής κοινωνίας. Ως φορέας επαγγελματικών συμφερόντων και σύμβουλος των Κυβερνήσεων, διατηρώντας δυνατότητες παρέμβασης στις εξελίξεις και διαφυλάσσοντας επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελεί δια νόμου κρίκο της αλυσίδας που πλέκει και στοιχειοθετεί την δημοκρατική κοινωνία μας.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αμφιλεγόμενες εξελίξεις, σε μια περίοδο οφθαλμοφανών συγκεντρώσεων κεφαλαίου και απελευθέρωσης της αγοράς, που όμως δεν φημίζεται για το ηθικό περιεχόμενο των μηχανισμών της, σε χρόνους επικίνδυνους για τη μισθωτή εργασία ή για τον ελεύθερο επιστήμονα επαγγελματία, σε στιγμές αποθέωσης ενός άγριου ανταγωνισμού που συνοδεύεται από το <<μέγα όραμα>> της μεγιστοποίησης των κερδών, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλείται να ενσωματώσει τις ελπίδες στα συμφέροντα των οικονομικών επιστημόνων διαφόρων κατηγοριών και ειδικεύσεων. Οφείλει να διαπνέεται από την υψηλή εκείνη αίσθηση της ευθύνης ενός φορέα που είναι διατεθειμένος να αγωνισθεί για τα επαγγελματικά συμφέροντα, τα οποία κατοχυρώνει, ανεξαρτήτως δεσμεύσεων που το πολιτικό γίγνεσθαι είναι δυνατό να επιχειρεί να του επιβάλει .

Τα συμφέροντα αυτά, οικονομικού κατεξοχήν περιεχομένου σχετίζονται με την συνεχή και δίκαιη σύγκρουση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διανεμητικής διαδικασίας. Η σύγκρουση θα μεγεθύνεται, στο μέτρο που οι εργαζόμενοι και μεταξύ αυτών οι χιλιάδες των οικονομικών επιστημόνων, θα συνειδητοποιούν την πραγματωθείσα ανισοκατανομή που οι δήθεν νομοτελειακές εξελίξεις επέβαλαν και στην Ελληνική κοινωνία. Το Ο.Ε.Ε. είναι ένας σημαντικός θεσμός, χρήσιμος για τους οικονομικούς επιστήμονες και την κοινωνία, θα γίνει σημαντικότερος, όταν αποφασίσει να διαδραματίσει τον ρόλο που άλλα Επιμελητήρια, άλλων επαγγελματικών κλάδων, διαδραματίζουν ήδη, θέτοντας τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Πρόκειται για θέμα βούλησης και απόφασης για ουσιαστικές αντιπαραθέσεις με κριτικό περιεχόμενο, συνειδητές επιλογές και ξεκάθαρους στόχους. Οι Οικονομικοί Επιστήμονες ας αγκαλιάσουμε τον θεσμό, ας ανανεώσουμε τη δύναμη του συμμετέχοντας σ’ αυτόν κι ας στείλουμε το μήνυμα της απόφασης μας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων που οι νόμοι και η αξιοπρέπεια επιβάλλουν.

  Σχολιασμός Θέματος «ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΘΕΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;

 13/10/2021 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

 21/7/2021 
 

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 30/6/2021 
 

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 10/6/2021 
 

Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.

 10/6/2021 
 

Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

 8/6/2021 
 

Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

 3/6/2021 
 

Π. Ρουμελιώτης : Σημαντικές πτυχές και αλήθειες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 28/5/2021 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 24/5/2021 
 

Η ΓΛΩΣΣΑ (της αρχαίας τραγωδίας) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;.

 24/5/2021 
 

Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

 27/4/2021 
 

Η επιστροφή του κεϋνσιανισμού και ο ευρωπαϊκός λήθαργος

 27/4/2021 
 

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία: Επιπτώσεις και αναγκαίες πολιτικές.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

 21/4/2021 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

H Αδελφότης των Στεναγμών

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα